Głóg na domową nalewkę

Właściwości nalewki z głogu i sposób jej przygotowania

Jesień to idealny czas na zbiór owoców głogów i przygotowanie z nich pysznej nalewki. Jest to roślina, która rośnie praktycznie w całej Polsce. Dzięki temu dostęp do niej jest bardzo rozległy. Natomiast, gdy nie ma możliwości zerwania owoców, to warto udać się do sklepu. Nalewka z głogu ma bowiem właściwości zdrowotne, a nie wszyscy o tym wiedzą.

Jak ją przyrządzić? Dlaczego warto ją pić’? Jakie są najlepsze przepisy na nalewkę? Na te i inne pytania odpowiedzi można znaleźć poniżej!

Charakterystyka głogu i właściwości jego owoców

Głóg jest niewielkim drzewem lub krzewem. Pierwsze kwiaty pojawiają się wiosną, ale ciemnoczerwone, a czasem brunatne owoce dopiero jesienią. Liście rośliny są silnie zielone.

Głóg ma wiele licznych odmian i praktycznie owoce każdego z nich nadają się do spożycia również na surowo. Niekiedy nazywane są babi mąką przez wgląd na mączysty smak.

Wykorzystywane są do przygotowywania nie tylko przetworów, ale również suszonych mieszanek. Jednak najważniejsze jest to, że owoce głogu są doskonałym źródłem witamin i i składników odżywczych. Wykorzystywane są już od setek lat, zresztą podobnie jak kwiaty.

Najczęściej stosuje się je przy leczeniu problemów z układem trawiennym, ale nie tylko. Uważa się, że właściwości głogu można również wykorzystywać przy bezsenności, w leczeniu dróg oddechowych i moczowych, przy obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Co więcej, stosowanie jednocześnie kwiatów i owoców głogu poprawia pracę układu krwionośnego. Mimo że badania przeprowadzone nad właściwościami rośliny nie potwierdzają działania leczniczego, to wiele osób wierzy, że jej spożywania pozwala wygrać walkę z wieloma schorzeniami. Zresztą kwiaty i owoce głogu bardzo często są składnikami suplementów diety, a nawet niektórych leków.

Czy nalewka z głogu również może mieć działanie lecznicze?

Owoce głogu najczęściej wykorzystywane są do produkcji nalewki, która może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie. Trzeba mieć jednak na uwadze jeden bardzo istotny aspekt.

Mianowicie nalewka jest jednocześnie alkoholem wysokoprocentowym. W związku z tym nie powinna być stosowana nie tylko przez nieletnich i dzieci, ale również osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny spożywać alkoholu. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania, to nalewkę należy stosować codziennie w niewielkich ilościach. Zaleca się spożycie maksymalnie 25 ml na dobę. W innym przypadku, zamiast pomóc będzie kolejnym trunkiem upajającym. Podobnie jak innych alkoholi, także nalewki pod żadnym pozorem nie można mieszać z lekami. Przy przewlekłych chorobach zawsze trzeba skonsultować się z lekarzem. Zwłaszcza przy problemach z sercem.

Nalewka z głogu – składniki i przepis krok po kroku

Jesienne i zimowe wieczory to doskonały czas, aby rozgrzać organizm smaczną nalewką. Jednak, gdy ma ona nam posmakować właśnie w tym okresie, to najprawdopodobniej trzeba będzie przygotować ją znacznie szybciej. Wszystko dlatego, że owoce mają największe wartości odżywcze, kiedy zostaną zebrane dopiero po wystąpieniu pierwszych przymrozków. Dodatkowo mrożenie ich przez dobę w zamrażalniku pozwala na pozbawienie głogu goryczki.

Do przygotowania nalewki niezbędne będą:

  • 1 kg owoców głogu.
  • 1 szklanka wody.
  • 0,5 litra wódki.
  • 0,5 litra spirytusu.
  • 250 ml miodu.
  • Wyciśnięty sok z jednej cytryny.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozmrożone owoce delikatnie nakłuć lub rozgnieść widelcem.
  2. Wsypać je do dużego słoja.
  3. Zalać spirytusem i wódką.
  4. Zakręcić naczynie i odstawić na dwa tygodnie. Opcjonalnie można czasem potrząsać słojem.
  5. Po tym okresie należy przygotować połączenie miodu z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Wielbiciele przypraw korzennych mogą dodać goździki i cynamon.
  6. Wszystkie produkty wymieszać.
  7. Odstawić na następne 2 tygodnie.
  8. Odcedzić nalewkę i odstawić na kolejne trzy miesiące.
  9. Chcąc mieć bardziej klarowną nalewkę, można ją dodatkowo przecedzić przy pomocy bibuły lub gazy.
  10. Przelać do butelek i stosować zgodnie z zaleceniami.

Przepis na nalewkę z głogu z miodem krok po kroku

Poniższy przepis na nalewkę powinien poznać każdy, kto chce zadbać o pracę swojego serca. Naprawdę warto mieć ją pod ręką, szczególnie, gdy na dworze aura nie dopisuje. Potrzebne będą produkty takie jak:

  • 1,5 kg głogu.
  • 5 łyżek miodu.
  • 3 szklanki wody.
  • 4 szklanki wódki.
  • 40 dag cukru.
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie krok po kroku:

Czerwone owoce głogu na nalewkę
Źródło: Pixabay.com
  1. Mrożone owoce należy odmrozić, a świeże umyć, wysuszyć i wrzucić do dużego słoja.
  2. Następnie do naczynia wlać połowę wódki i wody.
  3. Zamknąć szczelnie słój i odstawić na około 3 tygodnie.
  4. W tym kroku trzeba przygotować sok z pozostałych produktów. Do garnka należy dodać wodę, cukier, miód i cynamon.
  5. Wszystko zagotować.
  6. Syrop odcedzić i połączyć z mieszanką wódki, wody i owoców głogu.
  7. Odstawić na tydzień.
  8. Zlać do butelek i odstawić na około 3 miesiące.

Dlaczego warto pić nalewkę  z głogu?

Nalewki owocowe zarówno przygotowane na spirytusie, jak i wódce doceniane są nie tylko za właściwości zdrowotne, ale też rozgrzewające i odprężające. Dotyczy to również owoców głogu. Jeden niewielki kieliszek przed snem może sprawić, że człowiek będzie lepiej spał, nie będzie zmagał się z problemami układu trawiennego, czy poprawi pracę serca. Jednak należy pamiętać, że picie nalewki w celach zdrowotnych nie zastępuje leczenia.

Redakcja
Ciekawostki i poradyDomowe nalewkiW domu

One Comment

  • Dobromił

    Nalewka z głogu idealna na jesień i zimę. Wzmocni naszą odporność i rozgrzeje w zimne wieczory!

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close