Orzechy na nalewkę

Lecznicza orzechówka. Jakie właściwości ma nalewka orzechowa?

Szkodliwe działanie alkoholu jest znane ludziom od lat – ostrzegają przed nim lekarze, różne źródła czy media. Jego lecznicze właściwości wciąż wzbudzają jednak kontrowersje. Nalewka stosowana w odpowiednich ilościach, przy konkretnych objawach, może przyczynić się do usunięcia nieprzyjemnych dolegliwości.

Czym jest nalewka orzechowa?

Owocowe nalewki to tradycyjne polskie napoje alkoholowe. Są wytwarzane od momentu wynalezienia procesu otrzymywania spirytusu. Nalewka z orzecha włoskiego została wpisana na listę produktów tradycyjnych. To wysokoprocentowy alkohol na bazie orzechów włoskich i spirytusu lub czystej wódki. Gotowe nalewki zawierają około 40-45% alkoholu.

Orzechówka jest płynem przybierającym bardzo intensywną barwę w odcieniach brązowo-czarnych. Bywa, że w nalewce występuje osad, który jest naturalnym zjawiskiem. Lecznicza nalewka, w zależności od składników, jest półsłodka. Posiada mocny, wyrazisty smak i zapach. W jej aromacie wyczuwalny jest posmak ziołowo-korzenny. Wariant bez cukru jest bardziej gorzki i cierpki.

Kiedy robić nalewkę?

Wytworzenie dobrej jakościowo orzechówki uzależnione jest od jakości spirytusu lub czystej wódki i owoców. Przy produkcji najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie zebrane w okresie od czerwca do lipca. W tej porze roku orzechy są młode, niedojrzałe i miękkie – najbardziej nadające się do nalewki. Wtedy łatwiej jest je pokroić i otrzymać pożądany smak po przyrządzeniu.

Jak zrobić leczniczą orzechówkę?

Niedojrzały orzech
Źródło: Pixabay.com

Przepis na nalewkę z orzecha włoskiego jest prosty w wykonaniu. Tak naprawdę do jej przygotowania wystarczą dwa powszechnie dostępne w sklepach składniki. Można spotkać wiele wariantów orzechówki, na przykład z miodem, cukrem, przyprawami lub lecznicze bez cukru i przypraw. Jako dodatki, dzięki którym można nadać nalewce specyficzny smak, stosowane są: goździki, wanilia, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie.

Przepis na leczniczą nalewkę orzechową:

Składniki:

  • 20 zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu (lub 0,5 litra czystej wódki i 0,5 litra spirytusu)

Sposób przygotowania:

Owoce należy przepłukać przy użyciu zimnej wody i pokroić na drobną kostkę. Orzechy włożyć do słoika i zalać spirytusem (albo spirytusem i wódką). Miksturę należy odstawić na minimum 6 tygodni (chociaż nalewka jest najlepsza po czasie około 6-9 miesięcy od przyrządzenia) w ciemne i chłodne miejsce, od czasu do czasu mieszając słoik. Z czasem napój będzie ciemniał do momentu uzyskania brązowo-czarnej barwy. Następnie alkohol należy rozlać do szklanych, zakręcanych butelek. Najlepsze właściwości lecznicze nalewka ma po upływie około roku. Przyrządzony napój można przechowywać nawet kilka miesięcy.

Właściwości orzechówki

Zarówno zawarty w orzechówce alkohol, jak i owoce orzecha włoskiego przyczyniają się do zdrowotnych właściwości tego napoju. Wytrawna nalewka posiada właściwości silnie bakteriobójcze, przeciwzapalne i odtruwające. Oprócz tego ma działanie wzmacniające odporność, przeciwkrwotoczne i grzybobójcze. Jest skuteczna w walce z pasożytami.

Dodatkowo orzechówka wspomaga wątrobę, ściąga błony śluzowe i poprawia przyswajanie produktów. Nalewka zawiera kwas fenolowy, który to wykazuje działanie detoksykacyjne. Wyciąg z orzecha skutecznie obniża ciśnienie krwi.

Orzech włoski jest bogaty w aminokwasy i minerały. Zawiera między innymi cynk, magnez, fosfor i potas. Posiada kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 oraz wiele mikro- i makroelementów. Orzechy włoskie są bakteriobójcze dla gronkowców i paciorkowców (też dla innych bakterii spotykanych przykładowo w ciepłych krajach). Zawarte w orzechu sterole roślinne regulują cholesterol, zmniejszając przy tym ryzyko miażdżycy i wystąpienie zawału serca.

Alkohol z kolei oddziałuje na żołądek i funkcję wydalniczą organizmu, przez co przyspiesza trawienie. Ma również silne działanie antyseptyczne.

Zastosowanie orzechówki

Sam orzech włoski znajduje szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach. Łupiny orzecha posiadają barwiące właściwości. Dzięki temu używane są np. w kosmetologii. Przez tę charakterystyczną cechę, przy jego obróbce zalecane jest zakładanie rękawiczek, by zapobiec trwałemu zabarwieniu skóry. Liście orzecha z kolei stosowane są w walce z pasożytami przewodu pokarmowego. Orzechy włoskie stosowane są też do rożnego rodzaju deserów, kremów i ciast.

Po nalewkę najczęściej sięga się w wypadku dolegliwości żołądkowych. Właściwości wódki z orzecha włoskiego pomagają przy biegunce i w wytwarzaniu soków żołądkowych.

Nalewka polecana jest podróżującym po egzotycznych krajach, gdzie nietrudno o problemy żołądkowe. Taki napój należy dla profilaktyki zażywać w ilości kilkunastu kropli codziennie, najlepiej na czczo. Jeżeli wystąpią problemy z układem pokarmowym, powinno się spożyć około 20-30 ml tego napoju. Pijąc leczniczą nalewkę, można dodać na łyżeczkę cukier lub połączyć alkohol ze szklanką wody.

Wyciąg z orzecha włoskiego nie jest wskazany dla cierpiących na wrzody żołądkowe. Przeciwwskazaniem są także refluks czy zapalenie błony śluzowej. Ostrożność powinny zachować również osoby z cukrzycą ze względu na zawarty w nalewce cukier.

Redakcja
Ciekawostki i poradyDomowe nalewkiW domu

One Comment

  • Dionizy

    Kiedyś miałem okazję skosztować i dość pozytywnie wspominam smak orzechówki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close