Jeżyna na nalewkę

Domowa nalewka z jeżyn – przepis na jeżynówkę

Jeżyna to owoc, który można połączyć z wieloma składnikami i przygotować pyszne desery albo alkohole.

Czym jest jeżyna? Gdzie można ją wykorzystać? Jakie ma właściwości? Na te i inne pytania odpowiada poniższy artykuł.

Jeżyna – co to takiego?

Jeżyna inaczej nazywana jest ostrężyną albo ożyną. Jest to kolczasty krzew, który w Polsce rośnie m.in. w lasach i ogrodach. Ma owoce podobne do malin, ale w innym kolorze. Maliny są zwykle w kolorze czerwieni połączonej z intensywnym różem. Jeżyny mają kolor czarny, ciemnofioletowy albo granatowy.

Jeżyny są używane nie tylko w kuchni do wyrobów spożywczych, ale również mają zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Stosuje się je m.in. w medycynie naturalnej. W kuchni przyrządzane są z nich dżemy, sosy oraz inne desery. Owoce można wykorzystać do stworzenia nalewki z jeżyn albo likieru jeżynowego. 

Jeżyna – wykorzystanie

Owoce wykorzystywane są zwykle do tworzenia soków, dżemów, czy nalewki z jeżyn. Ale poza owocami jeżyna jest także bogata w liście, które są naturalnym źródłem związków chemicznych. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo oraz antybakteryjnie. W przypadku przeziębień zaleca się picie naparów z jeżyn. Ich picie skuteczne będzie również w przypadku dolegliwości z układem oddechowym. Takie herbatki są również dobre, aby wspomóc błonę śluzową. Herbatka oraz sok z jeżyny pomagają również w przypadku bólu gardła, chrypki, czy kaszlu.

Jeżyna – właściwości

Jeżyna działa antynowotworowo, a także pomaga wyregulować cukier we krwi. Ma wysoką zawartość błonnika, co pomaga w utrzymaniu właściwej sylwetki. Ma również mało kalorii. Owoce są bogate w potas, który zmniejsza ryzyko powstania problemów z sercem. Jeżyny mają w sobie również dużo wapnia, fosforu, magnezu, a także są bogate w witaminy C i A.

Dzięki nim zachowana jest prawidłowa odporność organizmu. Do jej właściwości należy również wysoka zawartość polifenoli. Pomaga także w dolegliwościach kobiecych, m.in. w przypadku bolesnych miesiączek.

Jeżyny – wykorzystanie w kosmetykach

Jeżynę można dość często spotkać w kosmetykach. Dzięki obecności antyoksydantów kosmetyki z jej zawartością spowalniają proces starzenia się skóry. Produkty te wygładzają również zmarszczki. Roślinę tę można spotkać również w produktach do pielęgnacji twarzy. Szczególnie korzystne będzie stosowanie takich kosmetyków w przypadku cery trądzikowej, przy nadmiernej produkcji sebun, a także z w przypadku cery z wypryskami.

Nalewka jeżynowa – jak zrobić?

Jednym z produktów, tworzonych w kuchni, w których jeżyny stanowią kluczową rolę jest nalewka z jeżyn. Przepis na nalewkę na spirytusie oraz wódce jest mało skomplikowany, a do jej stworzenia potrzeba jedynie kilku składników. Są to:

  • 1 kg jeżyn,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 0,6 kg cukru.

Jak przygotować nalewkę z jeżyn na spirytusie i wódce?

Do przygotowania nalewki z jeżyn w domu owoce jeżyny należy umyć pod zimną wodą. Następnie wrzucić je do słoika. Do słoja z owocami należy wlać kolejno alkohole: wódkę oraz spirytus.

Przed zamknięciem słoja trzeba dokładnie wymieszać składniki znajdujące się w nim. Można to zrobić potrząsając słoikiem. Po zamknięciu słoika należy odstawić  w chłodne i ciemne miejsce na okres minimum 14 dni. Po tym okresie otworzyć słoik i do jego zawartości dosypać cukru.

Następnie należy wymieszać drewnianym patyczkiem i odstawić na 7 dni w ciemne miejsce. Gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu należy przecedzić nalewkę. Można to zrobić przez gazę albo sitko. Ewentualnie można użyć do filtracji pieluchy tetrowej. Jeżynówka jest gotowa po przefiltrowaniu. Nalewki można spróbować od razu po przygotowaniu, ale warto odczekać minimum 12 tygodni. Im dłużej poleży w suchym i chłodnym miejscu tym wyraźniejszy będzie miała smak i lepsze właściwości.

Przepis na nalewkę z jeżyny na spirytusie

Domowa nalewka z jeżyn
Źródło: Pixabay.com

Nalewkę z jeżyn można zrobić również z dodatkiem samego spirytusu. Najlepiej użyć spirytusu minimum 70%. Do jej przygotowania krok po kroku potrzeba:

  • 2 kg jeżyn,
  • 1 l spirytusu o mocy ok. 70%,
  • 1 kg cukru.

Owoce należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Następnie wsypać je do słoika i zalać spirytusem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 14 dni. Można co jakiś czas pomieszać, żeby alkohol dobrze wymieszał się z owocami. Po tym okresie można przefiltrować zawartość do czystego słoika, a cukier rozpuścić w 0,5 l wody. Ostudzony cukier przesypać do słoja z jeżynami pozostałymi po zlaniu nalewki. Odstawić cukier z owocami na miesiąc.

Po 4 tygodniach należy przefiltrować sok i połączyć z odstawionym wcześniej nalewem. Połączoną zawartość należy po raz kolejny przefiltrować, aż nalewka uzyska klarowność. Można pić od razu, ale najlepiej odstawić w ciemne i suche miejsce na okres minimum 3 miesięcy, aby uzyskała lepszy smak.

Jakie właściwości ma nalewka z jeżyn?

Nalewka z jeżyn charakteryzuje się właściwościami leczniczymi. Jest pomocna w przypadku chorób układu krążenia. Dzięki niej można zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę. Pomaga także wzmocnić serce.

Osoby, które chorują na serce mogą również pić inną wersję nalewki z dodatkiem miodu gryczanego. Miód ten jest bogaty w żelazo oraz witaminy PP, B1, B2 oraz C. Nalewka ze względu na zawartość jeżyn pomaga w przypadku menopauzy oraz bolesnych miesiączek.

Redakcja
Domowe nalewkiW domu

One Comment

  • Felix

    Jeżyny mają mnóstwo właściwości. Warto wykorzystać je na różne sposoby 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close