Pigwa na domową nalewkę

Domowy smak nalewki z pigwy – jak go uzyskać? Przepis na pigwówkę

Pigwa to owoc, który występuje w naszym kraju powszechnie.

Gdzie rośnie? Co można z niego przyrządzić? Skąd pochodzi? Na te i inne pytania odpowiada poniższy artykuł.

Pigwa – co to takiego i jakie ma właściwości lecznicze?

Pigwa jest jedną z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jest to wieloletnia roślina pochodząca z Azji. Jest to duży krzew albo niewielkie drzewo, które może sięgać nawet kilku metrów. Jego liście są różnobarwne. Owoce pigwy są lekko kwaśne i orzeźwiające. Przetwory z niej zrobione również charakteryzują się wyrazistym smakiem.

Jednym z popularnym produktów w kuchni jest nalewka z pigwy. Pigwa jest wykorzystywana nie tylko w kuchni. Dzięki swoim właściwościom, również w ziołolecznictwie oraz medycynie naturalnej. Owoc ten wykorzystuje się do tworzenia konfitur, herbatek, naparów, nalewek oraz okładów.

Jedną z jej właściwości jest wzmocnienie odporności organizmu. Pomaga w regeneracji wątroby. Działa korzystnie również na układ pokarmowy. Owoce pigwy wzmacniają apetyt. Ma właściwości pomagające organizmowi przezwyciężyć przeziębienie i grypę, a także zmniejszające procesy zapalne w organizmie. Dodatkowo pigwa ma właściwości przeciwbakteryjne, bakteriostatyczne oraz przeciwgrzybiczne. Pomaga w przeciwdziałaniu niedokrwistości oraz anemii. Zapobiega chorobom nowotworowym oraz układu krążenia. Nasiona tej rośliny mają działanie przeczyszczające.

Pigwa – jakie witaminy i minerały zawiera ten owoc?

W owocach tych znajdują się pektyny oraz taniny. Są w nich również witaminy i składniki mineralne jak: witaminy A, B2 i B6 oraz C. Do tego owoce pigwy zawierają kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez oraz potas. Są bogate w polifenole, takie jak kwas neochlorogenowy, kwas chlorogenowy oraz procyjanidyny.

Kiedy warto spożywać pigwę?

Pigwę warto spożywać w przypadku braku apetytu, przeziębienia, niedokrwistości, zaburzeń trawiennych, wyczerpania zarówno fizycznego jak i psychicznego, spadku odporności organizmu. Warto też korzystać z dobrodziejstw tego owocu profilaktycznie. Pigwa jest często wykorzystywana w kuchni. Można z niej przyrządzić m.in. ciasta oraz sok. Sok może mieć lekko kwaśny smak.  Owoc ten może być również dodatkiem do lodów. Można z niego także robić placuszki, konfitury, dżemy i syropy. Popularna w kuchni jest nalewka z pigwy zwana pigwówką. Przepis na nalewkę znajduje się poniżej.

Pigwówka na spirytusie i wódce – przepis krok po kroku

W przepisie na nalewkę z pigwy znajdują się następujące składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • 1 kg cukru,
  • litr wódki 40%,
  • litr spirytusu 95%.

Jak przygotować pigwówkę na wódce i spirytusie krok po kroku?

Pigwa na nalewkę
Źródło: Pexels.com

Na początku owoce pigwy należy dokładnie umyć i przekroić na pół. Następnie należy usunąć gniazda nasienne. Po usunięciu gniazd można pokroić owoce na mniejsze kawałki. Następnie wyłożyć w słoju warstwę owoców i przykryć warstwą cukru. I tak układać warstwowo do wypełnienia całego słoja.

Na koniec słój należy dokładnie zamknąć i odstawić na około 5 dni. Można nim codziennie potrząsać, żeby cukier szybciej uległ rozpuszczeniu. Jak o cukrze mowa. Cukier w nalewce pigwowej może być zarówno zwykły jak i trzcinowy.

Zamiast cukru można również użyć miodu. Najlepiej jasnego w stylu lipowego. Ewentualnie można również wykorzystać w przepisie cukier i miód w podobnych proporcjach.

Nalewka z pigwy – co dalej w przepisie?

Po odstaniu 5 dni do słoja z owocami należy wlać wódkę w ilości podanej w przepisie powyżej. Po dodaniu alkoholu warto zakołysać słojem, żeby zawartość się wymieszała. Następnie należy odstawić alkohol z owocami do ponownego leżakowania na kolejny miesiąc. Po tym czasie nalew należy wlać do oddzielnego słoja.

Słój z nalewką z pigwy na wódce należy zamknąć i odstawić w ciemne i suche miejsce. W tym czasie do słoika, w którym zostały kawałki owoców należy wlać spirytus w ilości podanej w przepisie i wymieszać zawartość alkoholu z owocami. Zamknąć słój i odstawić w ciemne miejsce na około pół miesiąca.

Jak sprawić, by nalewka miała lepszy smak?

Po odlaniu nalewki z pigwy na wódce można do słoja z z kawałkami owoców dodać kilka składników. Sprawią one, że nalewka będzie miała lepszy smak. Dla przykładu w tym czasie można przygotować i dodać skórki owoców cytrusowych, takich jak cytryna, czy pomarańcza oraz sok z tych owoców.

Można również dodać kilka plastrów imbiru albo kawałek laski cynamonowej. Po odczekaniu dwóch tygodni nalewkę ze spirytusem odlać do słoika z wcześniej przelaną nalewką z dodatkiem wódki. Tak przygotowaną nalewkę z alkoholem warto przefiltrować, a następnie przelać do butelek.

Do filtrowania dobrze jest przygotować i użyć jednorazowych filtrów do kawy. Ewentualnie można użyć gazy albo pieluchy tetrowej. Po przefiltrowaniu nalewka z pigwy powinna leżakować około pół roku. Nalewka nie musi być poddawana filtracji, gdyż im dłuższy proces leżakowania tym nalewka z pigwy robi się coraz bardziej klarowna.

Pigwa a pigwowiec

Pigwa i pigwowiec to dwa owoce, które są do siebie bardzo podobne i niektórzy je mylą. Na początek podobieństwa: obie rośliny należą do drzew oraz krzewów owocowych z rodziny różowatych i mają żółte owoce, których właściwości niewiele się od siebie różnią. Jest jedna charakterystyczna cecha, która pozwala w łatwy sposób odróżnić owoce pigwy od pigwowca. Jest to ich wielkość. Pigwa jest wielkości jabłka, natomiast pigwowiec jest dużo mniejszy i wielkością przypomina morelę.

Redakcja
Domowe nalewki

One Comment

  • Herbert

    To już tradycja. Co rok robimy w domu pigwówkę z naszej pigwy! Jest pyszna

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close