Mol

Skąd biorą się mole spożywcze, jak wyglądają i czy można się ich pozbyć?

Mole spożywcze to owady, które są głównymi szkodnikami polskich kuchni. Ich pojawienie się w miejscu zamieszkania wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Obejmują one między innymi konieczność wyrzucenia znacznej części produktów spożywczych.

Skąd się biorą mole spożywcze? Jak sobie z nimi radzić?

Mole spożywcze – opis i charakterystyka

Mole spożywcze to potoczna nazwa omacnic spichrzanek, czyli owadów z rzędu motyli. Zdolność adaptacji do różnych warunków środowiska i szybkie przechodzenie do formy dorosłej, sprawiają że owady te stały się głównymi szkodnikami w kuchniach ludzi.

Zamieszkują one szczeliny i inne trudno dostępne miejsca. Idealnym środowiskiem do składania przez nie jaj są sypkie produkty. Mąki, kasze i cukry to najczęstsze miejsca, w których można spotkać larwy moli spożywczych. Formy dorosłe tych owadów nie pobierają pokarmu. W przeciwieństwie do larw, które mogą doprowadzić do przegryzania opakowań produktów spożywczych.

Omacnice spichrzanki to szkodniki występujące w kuchniach, młynach i sklepach. Ich obecność nie wiąże się z bezpośrednim zagrożeniem zdrowia człowieka. Jednak pojawienie się kilku larw w danym miejscu jest niemal jednoznaczne z rozprzestrzenieniem się gatunku w całym mieszkaniu.

Skąd się biorą mole spożywcze?

Najczęstszą przyczyną pojawienia się moli spożywczych w mieszkaniu jest zakupienie w sklepie produktu sypkiego, w którym znajdują się larwy tych owadów. Ogromne przestrzenie magazynowe hipermarketów i półki sklepowe są doskonałym środowiskiem do rozwijania się młodych osobników.

Niedopatrzenia ze strony pracowników skutkują przedostaniem się moli do mieszkań. Najlepszym sposobem na uchronienie się przed taką sytuacją jest dokładne sprawdzenie szczelności opakowania mąki lub kaszy. Także przechowywanie produktów sypkich w szczelnych pojemnikach – na przykład w słoikach.

Inną opcją na dostanie się moli do konkretnej kuchni jest ich występowanie w sąsiednim mieszkaniu. Owady te poszukując nowych środowisk mogą wlecieć przez otwarte okno i złożyć jaja w niezabezpieczonych opakowaniach.

Jak wyglądają mole spożywcze?

Mole spożywcze można spotkać w dwóch formach rozwojowych. Dorosłe osobniki to owady, których długość ciała nie przekracza kilkudziesięciu milimetrów. Charakteryzują się brązowo-żółtą barwą z brunatnymi skrzydłami. Ich skrzydła są cienkie i pokryte drobnym pyłkiem, który przy bezpośrednim kontakcie może osadzać się na pozostałych powierzchniach.

Dorosłe mole są najczęściej błędnie identyfikowane jako ćmy. Różnica pomiędzy tymi gatunkami polega na tym, że dla moli kuchnie i spiżarnie są naturalnym miejscem bytowania. Natomiast ćmy wlatują w te miejsca przez przypadek.

Zdecydowanie bardziej charakterystyczny wygląd posiadają larwy moli spożywczych. Osiągają one maksymalnie kilkanaście milimetrów, a ich barwa jest najczęściej żółto-biała. W ich budowie można wyróżnić charakterystyczną brązową głowę. Gąsienice moli spożywczych mogą pozostawiać na produktach lepką nić, która skleja cząstki pokarmu. Zauważenie w mące lub otrębach jednej gąsienicy jest wystarczającym powodem do wyrzucenia całego opakowania. Produkt taki nie nadaje się wówczas do spożycia.

Skuteczne sposoby na pozbycie się moli spożywczych

Walka z molami spożywczymi jest trudna i złożona. Nawet najbardziej sprawdzone sposoby często nie przynoszą wymiernych rezultatów. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest bytowanie dorosłych osobników w szczelinach szafek i niewłaściwe zabezpieczenie sypkich produktów przed dostępem owadów.

Pozbycie się tych owadów należy rozpocząć od wyrzucenia każdej mąki lub kaszy, która mogła mieć kontakt z larwami.

Sucha żywność a mol spożywczy
Źródło: Pixabay.com

Bez pozbycia się wszystkich zanieczyszczonych produktów walka z molami spożywczymi będzie nieskuteczna. Po opróżnieniu szafek kuchennych należy je dokładnie umyć mieszanką wody z octem.

Zapach takiego „detergentu” jest odstraszający dla owadów. Dlatego istnieje duże prawdopodobieństwo że takie środowisko będzie dla tych szkodników od tego momentu po prostu nieatrakcyjne. Każdy magazynowany produkt powinien znajdować się w szczelnych pojemnikach. Dotyczy to również przypraw, które są często pomijane w trakcie czyszczenia kuchni. Mole spożywcze uwielbiają sypkie produkty, wąskie szczeliny i pokojową temperaturę. Brak dostępu do tych warunków zdecydowanie utrudni ich dalszy rozwój.

Inne sposoby radzenia sobie z molami spożywczymi

Alternatywną opcją jest użycie pułapek chemicznych, które najczęściej mają formę klejącego kartonika. Dorosłe osobniki zostają zwabione do pułapki. Jednak znajdująca się na ich powierzchni substancja nie pozwala im się wyswobodzić. Sposób ten działa jednak tylko na latające formy. Dlatego jego skuteczność jest ograniczona.

Niektóre produkty wykazują działanie odstraszające te szkodniki. Olejki eteryczne, woreczki z tytoniem oraz liście laurowe również wykazują dużą skuteczność działania. Warto pamiętać o tym, że najważniejszą rolę w walce z molami pełni prewencja.

Pozbycie się moli z kuchni jest możliwe, jednak należy najpierw dokładnie umyć i zabezpieczyć sypkie produkty. Skuteczność każdej z wymienionych metod może być różna. Czasami zdarza się, że konieczne jest zastosowanie każdego rodzaju „odstraszacza”, aby skutecznie pozbyć się moli z kuchni.

Redakcja
Ciekawostki i poradyW domu

One Comment

  • Jagoda

    U mnie na mole sprawdziła się lawenda. Ten zapach skutecznie je wypędził.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close