Winogrono na nalewkę

Prosta nalewka z winogron – jak zrobić?

Winogrona są obecne w jadłospisie ludzi od bardzo dawna. Posiadają wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać w codziennej diecie.

W jakich przepisach wykorzystuje się winogrona? Gdzie rosną te owoce? Co można z nich zrobić? Jakie mają właściwości? Na te oraz inne pytania odpowiada poniższy artykuł.

Winogrono – co to takiego?

Winogrona to owoce, które rosną na winorośli właściwej. Jest to roślina pochodząca z Azji. Należy do rodziny winoroślowatych. W obecnych czasach winorośle uprawia się głównie w Europie. To właśnie na kontynencie europejskim jest około 2/3 upraw tej rośliny.

Czym właściwie jest winorośl?

Jest to pnącze, którego łodyga ulega zdrewnieniu wraz z upływem czasu. Łodyga ta charakteryzuje się ząbkowanymi liśćmi, które wyrastają na jej brzegach. Kłącza te dorastają do nawet 40 metrów długości. Owoce winorośli, czyli winogrona są zwykle okrągłe, ale są również odmiany podłużne. Istnieje kilka odmian winorośli. Są to m.in. seyval, solaris, riesling, muskat, jutrzenka, cabernet, hibernal, aurora oraz bolera. Winogrona występują także w kilku kolorach. Mogą być m.in. niebiesko-czarne, fioletowe, czerwone i zielone.

Winogrona – co warto z nich przygotować?

Winogrona od lat wykorzystuje się w tworzeniu przepisu w kuchni. Przygotowuje się z nich różnego typu przetwory jak dżemy, konfitury, czy soki. Mogą być również składnikiem ciast. W przepisie można je wmiksować do masy albo położyć na wierzchu. W ten sposób mogą robić za dekorację tortów, czy ciast.

Warto przyrządzać z nich również galaretki. Winogrona większość kojarzy z winami. Poza tym alkoholem popularne są również nalewki winogronowej. może powstać zarówno nalewka z ciemnych winogron, jak i jasnych.

Czym charakteryzuje się nalewka winogronowa?

Domowa nalewka z winogron
Źródło: Pixabay.com

Nalewki z winogron mają wiele cennych właściwości, które warto wykorzystać. Warto pamiętać, że cenne substancje znajdują się we wszystkich odmianach winogron, zarówno ciemnych jak i jasnych.

Co należy do właściwości winogron? Po pierwsze pomagają w prawidłowej pracy i funkcjonowaniu serca. Po drugie zapobiegają miażdżycy. Kolejno przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu. Po czwarte wpływają pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi. Działają również alkalizująco i zwalczają wolne rodniki.

Dodatkowo ciemne winogrona są bogate w przeciwutleniacze. Zarówno jasne, jak i ciemne winogrona są bogate w różne składniki, które są pomocne przy utrzymaniu prawidłowej pracy całego organizmu tj. magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód, potas oraz fosfor. Posiadają także witaminy z grupy B, a także witaminy A, C, K i E. Dodatkowo przy tworzeniu nalewki z winogron warto pamiętać, że ich właściwości nie ubywa w tym procesie. Okazuje się, że dzięki zawartości alkoholu właściwości winogron zostają nawet zwiększone, dzięki procesowi ekstrahowania.

Nalewka winogronowa – przepis z wykorzystaniem wódki

Nalewkę z winogron można przygotować z dodatkiem wódki i spirytusu. Do tego potrzebne będą winogrona i cukier. Przykładowe proporcje poszczególnych składników to:

  • 2 kg ciemnych winogron (lub jasnych),
  • 1 l wódki 40%,
  • 0,5 l spirytusu 95%,
  • 1 kg cukru.

Nalewka z winogrona – przygotowanie

Pierwszy ważnym krokiem przy produkcji nalewki z winogron jest przygotowanie owoców. Winogrona muszą zostać dokładnie umyte. Najlepiej zrobić to w zimnej wodzie. Tak przygotowane owoce należy przełożyć do słoika.

Kolejno winogrona należy zalać alkoholem. Najpierw wódką, potem spirytusem. Zamknąć szczelnie słój. Warto nim zakołysać, dzięki czemu alkohol dokładnie wymiesza się z owocami.

Tak przygotowany słój ze spirytusem, wódką oraz winogronami należy odstawić na minimum 3 tygodnie w suche i ciemne miejsce. W tym czasie winogrona zmieniają kolor. Stają się jaśniejsze.

Po 2 tygodniach można dodać do słoika kilka goździków albo gałązkę mięty. Nie jest to konieczne, ale dzięki dodaniu takich składników jak goździki lub mięta nalewka będzie miała bardziej wyrazisty smak. Po upływie 21 dni zlać nalew do drugiego słoja, a owoce zostawić w większym.

Ze słoja z owocami usunąć goździki i gałązkę mięty. Do słoja z winogronami wsypać cukier. Ilość cukru jest uzależniona od tego jak słodka ma być nalewka. Dodatkowo należy pamiętać, że jasne winogrona zazwyczaj są słodsze w smaku, niż ciemne. Słój z owocami i cukrem należy odstawić na kolejne 7 dni. Co jakiś czas można mieszać zawartość, aby dobrze się wymieszała.

Kiedy nalewka winogronowa jest gotowa do picia?

Po 7 dnach od odstawienia owoców z cukrem należy połączyć zawartość słoja z wcześniej odstawionym nalewem z alkoholem. Następnie wszystko należy dokładnie wymieszać. Przefiltrować nalewkę, tak aby płyn stał się klarowny. Przefiltrować można przez pieluchę tetrową.

Kiedy nalewka z winogron jest gotowa do spożycia?

Można ją pić od razu po przefiltrowaniu. Jednak, jak w przypadku innych nalewek, im dłuższy będzie okres leżakowania tym jej smak będzie głębszy i bardziej wyrazisty. Najlepiej by było, gdyby nalewka poleżała w suchym i chłodnym miejscu około 3 miesięcy.

Jakie winogrona najlepiej wykorzystać do nalewki?

Winogrona do nalewki mogą być różnego koloru oraz różnej odmiany. Nalewkę można przyrządzać z jednego rodzaju winogron, jak również łącząc różne odmiany. Warto zwrócić uwagę na dojrzałość owoców. Do nalewki najlepsze będą owoce dojrzałe. Nalewka winogronowa najlepiej smakuje po schłodzeniu. jej łagodny smak dobrze komponuje się z lodami oraz różnego typu deserami.

Redakcja
Domowe nalewki

One Comment

  • Frisk

    Nie miałem pojęcia, że z winogron można zrobić nalewkę 🙂 Dzięki za przepis, nie omieszkam wypróbować

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close