Maliny na domową nalewkę

Przepis na nalewkę z malin na wódce

Maliny to owoce znane i lubiane na całym świecie. Są one cenione nie tylko za wyjątkowy smak, ale również lecznicze właściwości. Z malin można przygotować wiele deserów, soków czy dżemów. Dużą popularnością cieszy się również nalewka. Do wykonania malinówki krok po kroku potrzeba niewiele składników. Jak wygląda przepis i przygotowanie nalewki?

Maliny – przepyszne i zdrowe owoce

Maliny to owoce z rodziny różowatych. Występują w miejscach, w których panuje umiarkowany klimat. Większość z nas kojarzy je jako niewielkie owoce w czerwonym kolorze. Na świecie istnieje jednak aż 250 odmian malin.

Owoce hodowane są w ogrodach, jednak często spotkać można również dziko rosnące krzaki. Niektóre z nich osiągają wysokość około 2 metrów. Maliny charakteryzują się dość długim czasem owocowania (od czerwca, aż do jesieni). Owoce mają soczysty, lekko kwaskowaty smak.

Właściwości malin

Maliny to jedne z częściej polecanych przez dietetyków owoce. Są one niezwykle bogate w witaminy (C, E, witaminy z grupy B) oraz substancje mineralne (potas, magnez, żelazo, wapń). Owoce te mają bardzo pozytywny wpływ na organizm.

Pomagają oczyścić go z toksyn, działają przeciwbakteryjnie, moczopędnie, poprawiają odporność organizmu. Właściwości napotne malin sprawiają, że są one polecane do spożycia w stanach gorączkowych. Niezwykle zdrowe są również liście malin. Znajdują się w nich między innymi sole mineralne, kwasy organiczne czy związki żywicowe.

Maliny polecane są również osobom na diecie i cukrzykom. Posiadają niewiele kalorii i mają niski indeks glikemiczny. Zaleca się je także osobom ciężko trenującym. Zawarte w nich związki przeciwzapalne przyspieszają regenerację mięśni.

Nalewka z malin na wódce – tradycyjny domowy alkohol

Domowa nalewka z malin cieszy się niemal tak dużą popularnością, jak sok z tych niewielkich owoców. Przygotowanie malinówki jest niezwykle proste, a sama nalewka stanowi doskonałą formę poczęstunku dla gości. Jest też dobrym dodatkiem do dań obiadowych czy przekąsek.

Mimo dostępności nalewki malinowej w wielu sklepach nic nie równa się z wersją domową. Przejście przez wszystkie etapy począwszy od zbioru malin, aż do powstania pysznej klarownej nalewki daje dużą satysfakcję. Zrobiony przez siebie alkohol można przelać do niewielkich ozdobnych buteleczek i przekazać rodzinie w formie prezentu.

Nalewka malinowa na wódce – przepis krok po kroku

Przepis na nalewkę malinową znany jest od wielu lat. Do przygotowania wersji na wódce potrzebne są tylko trzy następujące składniki:

  • kilogram świeżych malin,
  • 1000 ml wódki 40% lub 45%,
  • 400 gram cukru białego (lub więcej).

Przygotowanie nalewki z malin krok po kroku:

Do zrobienia nalewki z malin niezbędny jest duży słoik. Najlepiej wziąć taki o pojemności około 3 litrów. Maliny wykorzystane do nalewki powinny być duże, ładne i dojrzałe. Jakie kroki należy wykonać, by własnoręcznie przygotować alkohol?

  • Maliny dokładnie przebrać, wyciągnąć szypułki, wypłukać pod bieżącą wodą sztuka po sztuce.
  • Słoik dokładnie umyć i wysuszyć.
  • Maliny przełożyć do słoika i zalać większą częścią wódki. Szklankę alkoholu zostawić na dalsze etapy.
  • Po zalaniu malin poruszać delikatnie słoikiem, aby pęcherzyki powietrza uszły do góry, a wódka dostała się w każdy zakamarek malin.
  • Słoik zamknąć i odstawić na parapet przy oknie lub w inne ciepłe i słoneczne miejsce na tydzień.
  • Każdego dnia należy lekko wstrząsać słoikiem, aby mieć pewność, że alkohol w całości pokrywa maliny.
  • Po tygodniu nalewkę z malin należy przelać do mniejszego słoja, owoce zaś zostawić w dużym.
  • Do pozostawionych w dużym słoju owoców dodać pozostałą część wódki oraz 400 gram cukru.
  • Zawartość słoja dokładnie wymieszać i zamknąć.
  • Malinówkę trzymamy do czasu, aż całkowita ilość cukru rozpuści się. Zwykle zajmuje to około dwóch dni. W tym czasie zawartość słoja można mieszać. Ilość cukru użyta w przepisie jest orientacyjna jak w przypadku soku z malin. Jeśli chcemy, by nalewka była mocno słodka możemy dodać więcej cukru. Jeśli nie lubimy posmaku cukru w alkoholu, warto dodać go mniej. Możliwe jest również zrobienie nalewki z malin z miodem. Trzeba jednak liczyć się z tym, że alkohol będzie miał jego charakterystyczny posmak.
  • Po rozpuszczeniu się cukru należy dokładnie przecedzić sok i owoce przez sitko do słoja, w którym znajduje się wcześniej odlana nalewka z malin.

Tak przygotowana nalewka z malin nie jest jeszcze gotowa do spożycia, ponieważ może zawierać części owoców i być dość mętna. Aby więc alkohol stał się klarowny, należy go przefiltrować.

Jak to zrobić?

Malinowa nalewka
Źródło: Pixabay.com

Wystarczy użyć filtrów do kawy, pieluchy tetrowej lub muślinowej ściereczki i dokładnie przepuścić przez nie nalewkę z malin. Dla upewnienia się, że alkohol jest gotowy, warto odstawić go na jeden dzień i zobaczyć czy na dnie słoja nie gromadzi się żaden osad. Jeśli tak się zdarzy, trzeba jeszcze raz przeprowadzić proces filtracji. Jeśli nalewka z malin będzie czysta, można przelać ją do buteleczek i skosztować. Najlepszy smak malinówka osiągnie jednak po około 6 miesiącach w chłodnym miejscu.

Jak przygotować nalewkę z malin na spirytusie?

Chociaż malinówka najlepiej wychodzi na wódce, często przepis na nalewkę zawiera również spirytus. Jeśli chcemy wykorzystać go do produkcji naszej nalewki, wystarczy zmniejszyć ilość wódki o połowę. W praktyce oznacza to, że na kilogram malin i 400 gram cukru przypada 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu 95%. Owoce należy zalać całością lub częścią alkoholu i odstawić na tydzień, a następnie postępować jak w poprzednim przepisie.

Nalewka z malin, podobnie jak sok, działa rozgrzewająco, więc można śmiało dodać ją do herbaty z cytryną. Doskonale sprawdza się przy łagodzeniu objawów przeziębienia. Działanie przeciwzapalne i rozkurczające sprawia, że niekiedy kobiety piją ją w niewielkich ilościach, by zmniejszyć ból podczas menstruacji. Łatwość wykonania malinówki, jej smak, zalety oraz dostępność malin sprawiają, że warto wykonać ten alkohol własnoręcznie.

 

Redakcja
Domowe nalewkiW domu

One Comment

  • Gajusz

    Malinóweczka jest sztosem. Każdego roku dostaję taką jadąc do babci na wieś. Jest delikatna, lekko kwaskowa, a przy tym ma cenną dawkę witamin.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close